Dolina Bugu na Podlasiu to bardzo wyjątkowe miejsce. Odwiedziliśmy ją, aby opowiedzieć słuchaczom o smacznej kuchni i tradycjach kulinarnych tego terenu. Udało się je utrwalić dzięki transgranicznej współpracy i funduszom unijnym. Dolina Bugu zarówno na Podlasiu, jak i w sąsiednim obwodzie lwowskim to wspólne dziedzictwo kulturowe, w tym kulinarne. Kuchnia regionalna stała się magnesem przyciągającym turystów, co było głównym celem wspólnego, polsko-ukraińskiego projektu pod nazwą „Nadbużańskie tradycje kulinarne”.
Jego autorzy chcą ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury i sprawić, by potrawy dziadków zagościły na talerzach ich wnuków. Niektóre z nich noszą intrygujące nazwy: „zaguby”, „parowce”, „krewianka”, „szponderok”. Co się za nimi kryje?
O projekcie opowiedziały Panie: Agnieszka Wojtkowska – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Tygiel Doliny Bugu”, koordynatorka projektu, Alina Paluch z Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego oraz Justyna Paluch, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej „LOT nad Bugiem”.
Emisja: 22/08/2023, godz. 13:40.
Po więcej informacji o Programie i jego nowej edycji Polska-Ukraina zapraszamy na stronę: www.pl-ua.eu.
Audycja finansowana przez Unię Europejską ze środków Programu Współpracy Transgranicznej Polska-(Białoruś)-Ukraina 2014-2020. Odpowiedzialność za jej zawartość leży wyłącznie po stronie Oddziału Programu w Rzeszowie i nie może być w żadnym przypadku traktowana jako odzwierciedlenie stanowiska Unii Europejskiej.
Najnowsze komentarze